Pārstrāde, zaļā enerģija, atturība – kādas ir receptes, saskaroties ar enerģētikas krīzi un ārkārtas situāciju klimata jomā? Euronews apmeklēja Malmi, kas ir pazīstama kā ilgtspējīgas ekonomikas paraugs, lai rastu dažas atbildes.
Olofs un viņa sieva Juki abi ir rūpnieciskie dizaineri un lepojas ar produktiem, ko viņi audzē vienā no Malmes pilsētas nomātajiem zemes gabaliem Zviedrijas dienvidos. Viņiem tas ir veids, kā saudzēt vidi, ražojot daļu pārtikas, ko viņi patērē kopā ar saviem diviem bērniem.
“Globālās pārtikas sistēmas ambīcijas ir nodrošināt visu jebkurā laikā jebkurā pasaules vietā. Taču, kad enerģijas cenas pieaug un kad ir nedrošība, tā ir ļoti nestabila sistēma. Tā darbojas tik ilgi, kamēr to darbina ar lielu daudzumu fosilā kurināmā, bet mums, protams, ir jāmeklē alternatīvi veidi, kā nodrošināt sevi ar pārtiku.”
Savā dzīvoklī pilsētas centrā Olofs un Juki arī meklē veidus, kā ievērot ilgtspējīgāku dzīvesveidu. Viņi cenšas iegādāties pēc iespējas vairāk produktu bez iepakojuma un pārstrādā papīru, metālu, stiklu un plastmasu, kā arī bioatkritumus, kas tiek izmantoti biogāzes ražošanai