Koksni jo plašāk lieto pārtikas un kosmētikas ražošanā

forest.fi | 02.09.2021

Koksnē esošajai hemicelulozei (koksnes polisaharīdiem) redzams milzu potenciāls

"1/4 egles koksnes veido hemiceluloze jeb koksnes polisaharīdi; pētniekiem priekšā liels darbs, lai spētu tos izmantot tādā apjomā, kā, piemēram, lignīnu un koksnes šķiedru", stāsta Mamata Bhattarai, Aalto universitātes (Somija) pētniece.

Hemiceluloze kā dabisks stabilizators perspektīvā varētu "iekļauties" (tikt izmantota) pārtikas, farmācijas un iepakojuma ražošanas nozarēs. Koksnes hemiceluloze, ko šur tur, piemēram, Ziemeļamerikā, dēvē arī par košļājamajiem egļu sveķiem, tiek iegūta kā celulozes ražošanas blakusprodukts. 

Lai, piemēram, iegūtu viendabīgu emulsiju, sajaucot eļļu ar ūdeni, nepieciešams stabilizators. Daži stabilizatori mums ir labi zināmi jau ilgāku laiku - akācijas sveķi, guāra sveķi, pāksteņa ceratonijas sveķi. Šīs jau ierastās piedevas varēs aizstāt ar koksnes hemicelulozi. 

Koksni jo plašāk lieto pārtikas un kosmētikas ražošanā

Pievienot komentāru